Atslēga veiksmīgām partnerattiecībām

Andris Petriņš

Ir kāds pamata elements, kas ietekmē visas mūsu attiecības – tie ir mūsu vecāki un mūsu attiecības ar vecākiem. Pavēro cilvēkus sev apkārt – jo sakārtotākas attiecības ar vecākiem, jo veiksmīgākas veidojas partnerattiecības. Būtībā visa mūsu dzīves veiksme un izdošanās sākas ar attiecībām ar vecākiem. Lūk, kāpēc tas tā.

Identitātes pamats

Iepriekšējos ierakstos jau ieskicēju, cik būtiska loma ir bērnībai un notikumiem mūsu bērnībā. Mazi bērni ir ārkārtīgi jūtīgi uz visu, kas notiek. Jau no pirmajiem savas dzīves mirkļiem mammas vēderā mazais cilvēks veido savu priekšstatu par pasauli. Viss, kas grūtniecības laikā notiek ar mammu, atstāj neizdzēšamu ietekmi uz jauno personību.

Vecākiem ir ārkārtīgi būtiska loma mūsu identitātes veidošanā. Mūsu vecāki ir mūsu supervaroņi. No viņu attieksmes pret sevi mēs mācāmies, kā arī citiem pret mums jāizturas. Mēs apgūstam savu vērtības vai nevērtības sajūtu, iemācāmies, kā sarunāties un izturēties.

Vecāku attieksme ieliek pirmos pamatus katra cilvēka pašapziņā. Vai vecāki ir izturējušies cieņpilni, atbildējuši uz jautājumiem, veltījuši laiku un bijuši iejūtīgi pārdzīvojumu brīžos. 

Mamma un emocijas

Mamma maza bērna psihē simbolizē visu pasauli. Pirmajos mēnešos un pat gados tieši mamma ir bērniņa pasaule, kurā ir viss – ēdiens, drošība, siltums, miers vai tā visa trūkums. 

Mamma ir visas sievišķās patības veidotāja. Caur mammas izturēšanos un rīcībām bērns apgūst emocijas, maigumu, plūsmu un visu, kas saistās ar sievišķību. Tai skaitā empātiju un veselīgu saskarsmi. Mammas spēja tikt galā ar savām emocijām ārkārtīgi būtiski ietekmē mazā cilvēka izpratni par savām emocionālajām izpausmēm. 

Ja mamma apspiedusi savas emocijas, centusies neizrādīt vājumu, skumjas, arī bērns apgūst prasmi ignorēt, apspiest emocijas un uzskatīt, ka konkrētas izjūtas ir nosodāmas vai sliktas. Tas ir pamats pašpārmetumiem brīžos, kad turpmākajā dzīvē šādas emocijas tiek izjustas. Vienlaikus attīstās vēlme aizbēgt no negatīvām, nosodāmām emocijām – paslēpties, ignorēt tās. Nereti tas notiek caur atkarībām, lai nebūtu jājūt.

Turpretī situācijās, ja mamma ir bijusi emocionāli agresīva, pacēlusi balsi, bērnā rodas nedrošība, attīstās bailes un izdzīvošanas mehānismi. Tie nereti saistīti ar dabisko baiļu instinktīvo rīcību – uzbrukt, bēgt vai sastingt. Pieaugušā dzīvē to iespējams novērot situācijās, kad cilvēki saspringtos brīžos sāk uzbrukt citiem pat bez acīm redzama apdraudējuma, kļūst emocionāli vēsi un nepieejami vai izvēlas neveidot ciešākas attiecības, sevi tādejādi sargājot no potenciāla pāri darījuma.

Tētis un spēks

Tētis bērna dzīvē simbolizē drošību, stabilitāti, izlēmību, attiecības ar spēku un varu. Tēva klātbūtne, līdzdalība un attieksme rada bērnā vērtības sajūtu. Tētis veido pasaules drošību materiālajā vidē. Ja mamma ieliek emocionālās drošības pamatu, tētis veido fiziskās drošības apziņu. 

Ja tētis ir bijis vardarbīgs (neatkarīgi no tā vai vardarbība ir fiziska vai emocionāla), bērnā izveidojas pārliecība par pasauli kā apdraudējumu. Attīstās nespēja pieņemt palīdzību, vēlme izvairīties no tuvības emocionālas vai fiziskas vai pat abām. Var veidoties pārliecība, ka visu šajā dzīvē iespējams panākt tikai ar spēku un agresiju.

Savukārt situācijās, kad tētis ir bijis raksturā vājš, maz bijis klātesošs ģimenē, bērns jūtas niecīgs un nenozīmīgs pasaulē. Bieži nespēj atrast sev vietu. Tēva figūras trūkums rada pārrāvumu ar materiālo pasauli. Visbiežāk tas izpaužas kā nespēja sasniegt panākumus, bailes rīkoties, lai kaut ko mainītu, jo kas tad es esmu, lai man izdotos.

Attiecības ar tēvu ieliek pamatus arī attiecībām ar spēku un varu sevī un pasaulē. Tas veido mūsu attieksmi pret varasiestādēm un pārspēku. Vai tētis ir bijis pacietīgs un patiesi ieinteresēts? Vai turpretī ignorants un neieinteresēts?

Ja pavērosi savu attieksmi pret varas iestādēm, piemēram, kā jūties, kad uz ceļa ieraugi ceļu policiju. Varbūt tas pateiks Tev priekšā kaut ko par Tevi pašu, tavām attiecībām ar tēti un Tavu pasaules redzējumu kopumā?

Veiksmīgu partnerattiecību noslēpums

Vecāku attiecību modelis un attiekmse vienam pret otru veido arī mūsu izpratni par attiecībām un neapzinātos uzvedības patternus, ko piekopjam attiecībās. 

Sievietēm tēta figūra iemieso vīrieša ideālu, veido pamatu izpratnei, kas ir vīrietis, kā viņš izturas un kā veido attiecības. Ja sieviete hroniski piesaista viena tipa partnerus, kas neapmierina, ir vērts pievērsties attiecībām ar tēti. Tētis psihē veido sievietes partnera spoguli. Kādu sieviete redz savu tēti, tādu viņa redzēs arī savu partneri. 

Savukārt vīriešiem šī pati analoģija darbojas otrādi – mamma ir partneres spogulis. Kā vīrietis redz savu mammu, tā viņš redz arī savas partneres. Kā spēcīgas, pašpārliecinātas, sievišķīgas, vājas vai citādi. 

Ja vēlies mainīt savas attiecības vai partnerus, kurus piesaisti, maini savu attieksmi pret vecākiem. Dziedini iekšējā bērna traumas, attiecības ar pretējā dzimuma vecāku un pamanīsi izmaiņas arī partnerattiecību jomā.

Vienlaikus vecāku attieksme pret naudu, veiksmi, karjeru ir pamats mūsu izpratnei par šīm lietām. Ja vēlies kaut ko no šī mainīt, sāc ar pārliecībām savā ģimenē.

Viens no efektīvākajiem zemapziņas pārliecības mainošajiem instrumentiem ir enerģijas elpošana. Tās laikā iespējams piekļūt tik dziļiem slāņiem, kādiem nav iespējams tikt klāt nevienā meditācijā vai kādā citā praksē. Turklāt tas tiek panākts tikai ar savas elpas palīdzību.

Jaunākie raksti

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Andris Petriņš

Andris Petriņš ir SEKVOIA SPACE veidotājs un vadītājs. Ieguvis rekreatīvās un transformējošās elpošanas pasniedzēja sertifikātu un kopš 2022.gada sākuma vada elpošanas sesijas gan individuāli, gan grupās. Vada regresijas sesijas un koučingu personības attīstības pilnvērtīgai realizācijai.

Kombinējot darbu ar prāta, fiziskā ķermeņa un emociju ietekmi Andris spēj būt lielisks atbalsts, strādājot ar sevi un savas zemapziņas ietekmi, dziedinot dzimtas traumas (attiecībās ar māti, tēvu, bērniem vai partneriem), atlaižot senus aizvainojumus, kā arī atverot savu sirdi mīlestības piepildītai un harmoniskai ikdienai.

Andris ir empātisks un smalki jūtošs, kas padara viņu par lielisku pavadoni Tavā iekšējās transformācijas ceļā, kas prasa maigu un iedvesmojošu klātbūtni.

Piesakies jaunumiem!

Esi pirmais, kas uzzina par SEKVOIA SPACE jaunajām nodarbībām un noderīgiem instrumentiem Tavā izaugsmes ceļā!

Ieraksti savu vārdu un e-pastu, lai reizi mēnesī saņemtu iedvesmas devu no mums!